Zeker weten dat je geen column mist.

Mail dat naar willemvanstaalduinen@gmail.com

toujours vedan

Algoritmes.     29 september 2020


Wie kent ze niet? 


Als je een artikel ergens over leest, bijvoorbeeld schoon water, ontvang je steeds meer berichten over schoon water. Lees je die nieuwe berichten weer, dan ontvang je er nog meer. En meer en meer en meer......Tenslotte krijg je bijna geen andere berichten meer.

Hoe dat kan? Algoritmes!


Facebook, Twitter, Google, Instagram....... Allemaal willen ze geld aan je verdienen. Met maatwerk zorgen ze er voor dat je langer op social media zit. Daar strooien ze dan reclame tussendoor en kassa...


Als lemmingen tuinen we er massaal in. 


Wat kunnen we er aan doen dan? Om te beginnen........


Om te beginnen hebben we veel gemak van algoritmes. De Nederlandse deskundige Edsger Dijkstra bedacht bijvoorbeeld een beroemde formule om de kortste afstand tussen punt A en B te berekenen. Die zit nu als algoritme in onze navigatiesystemen.

Nog een handige:  een zelfrijdende auto weet dat die moet remmen als er een kind oversteekt.

Verkeersstroken worden ook door algoritmes in de gaten gehouden en de politie probeert criminaliteit voor te zijn met voorspellende algoritmes. Afijn zo zijn er nog wel een aantal best wel ok voorbeelden.

Algoritmes helpen ons informatie sneller te verwerken en om ingewikkelde keuzes te maken.


Maar ja, elke medaille heb twee kanten. Het kan ook tegen ons gebruikt worden. Dat zien we met name op social media gebeuren. Als we googelen naar bijvoorbeeld een lamp, krijgen we binnen de kortste keren allemaal advertenties langs van allerlei commerciële partijen die lampen en aanverwante artikelen aan ons willen slijten. Sommigen onder ons vinden dat handig, ik vind t niks.

Social media willen je zolang mogelijk op je telefoon, laptop, iPad of desktop gevangen houden. Want dat is simpelweg kassa…..

Echt gevaarlijk kan het worden als je je berichten die je ontvangt steeds eenzijdiger worden, tot je tenslotte bijna geen andere berichten meer ontvangt. Zo wordt bijvoorbeeld je mening alleen maar bevestigd door berichten met een gelijke strekking waar je er steeds meer van ontvangt.


Zo lijkt de USA, volgens sommige analyses, aan de rand te staan van een burgeroorlog. In grote mate veroorzaakt door die in principe zo fijne algoritmes. De republikeinse en democratische kiezers krijgen alleen en steeds meer  berichten die vooroordelen over de andere partij bevestigen en versterken. 


En in Nederland. Wel je kunt niet anders vaststellen dat t hier bijna net zo hard gaat dank zij die algoritmes. Fijn voor Facebook, Twitter, Google, Instagram etc.... Daar stroomt t geld met bakken binnen. 

Nederland wordt ondertussen verdeeld. Mensen worden opgehitst. Van doodsbedreigingen kijkt al bijna niemand meer op.


Wim, hoe moet t dan? 

Ik zeg, net als vroeger Joop den Uyl, 2 dingen.  “Gezond verstand” en “vertrouwen”

Gezond verstand.

Volg niet klakkeloos alle voorgestelde berichten. Wees je bewust van wat social media doen.

Klik advertenties weg, volg niet allerlei groepen waarvan je niet weet wat t precies is, controleer berichten (wie probeert je iets te vertellen, waarom doet die dat, is het controleerbaar)

Als iets te mooi is om waar te zijn, klik weg, blokkeer, volg t niet. 


Vertrouwen.

Probeer, om te beginnen, mensen in je omgeving eens te vertrouwen. Onze samenleving kan niet zonder. 


Met die combinatie van gezond verstand en vertrouwen moeten we er voor gaan zorgen dat verbindende algoritmes aan het werk kunnen. Algoritmes zijn niet neutraal. Ze  worden gemaakt door mensen met bepaalde gedachten en ideeën. Dus kunnen en moeten we verbindende algoritmes maken. 


Weg met de verharding, weg vrij voor t opnieuw met elkaar samen leven.


Misschien naïef, maar wel mijn hartewens.


Wim



Share by: